2015. június 21., vasárnap

Vörösboros marhapörkölt bográcsban





 

Apukám receptje és műve ez az ízes marhapörkölt, egy családi kerti bulin készült. A szabad tűzön főzött étel íze mennyei, meg sem közelíti a konyhai tűzhelyen készült fogásokét. És a bográcsban készült étel füstös íze mellett a szabadtéri főzés élménye sem elhanyagolható.
    
   
Hozzávalók:
   
  • 3,5 kg marhalábszár
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 3,5 evőkanál őrölt pirospaprika (1 kg húshoz 1 evőkanálnyi)
  • disznózsír bőven
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
 
Elkészítés:
  
  • A húst megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk.
  • A vöröshagymát felaprítjuk, a paprikát és a paradicsomot feldaraboljuk.
  • A hozzávalókat tálcára tesszük és kivisszük az udvarra a bogrács mellé. J
  • A bográcsba disznózsírt teszünk (ne sajnáljuk, különben leéghet a hagyma), megolvasztjuk, majd beleszórjuk a vöröshagymát és megfonnyasztjuk (üvegesre dinszteljük).
  • A hagymára tesszük a húst és kevergetve addig sütjük, míg minden oldala fehér kérget kap.
  • Rászórjuk a pirospaprikát, összekeverjük, majd hozzáöntjük a bort és egy kevés vizet és alaposan elkeverjük.
  • Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát, sózzuk-borsozzuk és összekeverjük.
  • Időnként megkeverve addig főzzük, míg a hús teljesen megpuhul. (Kb. 3-4 óra, de ha vén marhával van dolgunk akár több is lehet.) Főzés közben az elfőtt vizet pótoljuk, hogy szaftja is legyen a pörinek.
  • Figyeljünk arra, hogy a bográcsot megfelelő magasságba helyezzük – főjön rendesen, de vigyázzunk, nehogy odaégjen –, szabályozzuk a tüzet. Közben rendszeresen rázogassuk-forgassuk a bográcsot, vagy keverjük meg az ételt.
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése