2016. január 12., kedd

Snidlinges-lilahagymás-fokhagymás hajtovány (tojás nélkül)


 

 
 
Egy újabb hajtovány, most friss snidlinggel (hála a cserepes fűszernövénynek), lilahagymával és fokhagymával megbolondítva, tojás nélkül, csökkentett sómennyiséggel.
   
  
Hozzávalók a tésztához:
  
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 0,5 dl olaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 csapott kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
 
Hozzávalók a töltelékhez:
  
  • 10 dkg vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • 1 csokor friss snidling
  • 2 fej lilahagyma
  • 35 dkg sajt reszelve (fele füstölt, fele ementáli)

  • + a tetejére kevés olaj és egy kevés reszelt sajt
 
Elkészítés:
  
  • Az élesztőt a langyos cukros tejben megfuttattam. A lisztben elkevertem a sót, hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és elkevertem. Beleöntöttem az olajat, majd lágy tésztát gyúrtam belőle. (Ha nagyon ragad a tészta gyúrjunk hozzá még egy kis lisztet, de vigyázzunk arra, hogy a tészta lágy maradjon.)
  • A tésztát kb. 10-15 percen át dagasztottam, utána kettévágtam, két cipót formáltam belőle, majd lisztezett deszkán konyharuhával letakarva kb. kétszeresére kelesztettem. (Egyben is lehet készíteni a tésztát, de kényelmesebb két darabban ügyeskedni.)
  • Amíg a tészta kelt, a vajat kissé megolvasztottam (csak annyira, hogy krémes, kenhető legyen), és elkevertem a zúzott fokhagymával és egy pici sóval.
  • A sajtot lereszeltem, a snidlinget és a lilahagymát apróra vágtam.
  • Miután a tészta megkelt, a két cipót egyenként vékony téglalapra nyújtottam. Megkentem őket a fokhagymás vajjal, megszórtam snidlinggel, lilahagymával és reszelt sajttal.
  • Ezután a tésztákat szorosan feltekertem, mint a bejglit, majd a tekercseket trapézokra szeleteltem.
  • A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire sorjáztam, a tetejüket vékonyan megkentem olajjal, és tettem rájuk egy-egy nagy csipet reszelt sajtot. 
  • 170-175 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt arany barnára sütöttem.
   
  


1 megjegyzés:

  1. Kedves Magdi, ez nagyon jól néz ki! És biztosan nagyon finom, én is meg fogom sütni!

    VálaszTörlés