2016. január 4., hétfő

Túrós pogácsa (élesztő nélkül)

 
   
 
Megsütöttem anyukám bevált túróspogi receptjét. Isteni finom, főleg frissen, még melegen: a külseje roppanós, belül lágy. Bár frissen a legjobb, de másnap és harmadnap is finom, persze ha marad belőle…
Ebből a mennyiségből 1 nagy sütőlemeznyi pogácsa lesz.
   
  
Hozzávalók:
  
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sót
  • 1 egész tojás a kenéshez
  • kb. 5 dkg sajt (reszelve a pogácsa tetejére)
 
Elkészítés:
   
  • Előző este begyúrjuk a tésztát. A lisztet – amiben előzőleg elvegyítettük a sót – elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a túrót és összegyúrjuk. Egy tálat meghintünk kevés liszttel, beletesszük a cipóvá formált tésztát, lefedjük, és egy éjszakát a hűtőszekrényben pihentetjük.
  • Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • A tésztát lisztezett deszkán kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét beirdaljuk, majd kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. – Most nem volt kedvem nyújtogatni és szaggatni, így a tésztából nemes egyszerűséggel golyócskákat formáltam, tetejüket pedig lenyomtam, hogy laposak legyen, így sorjáztam őket a tepsire.
  • Egy sütőlemezre sütőpapírt terítünk, rárakjuk a pogácsákat, tetejüket megkenjük a felvert tojással és reszelt sajtot hintünk rá.
  • 180 fokon 30 percig sütjük, míg a teteje aranybarnára pirul.
 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése