Jó is az a Székely-káposzta... Nevével ellentétben igazi magyar étel, nem hagyományos székely fogás, hanem Székely József egykori Pest megyei főlevéltárnok, író, költő találmánya. Paprikás-húsos-magyaros egytálétel. Szeretjük.
Finom és tápláló, pikánsan savanykás, egyszerű de nagyszerű. De még jobb, ha emellett zsír- és szénhidrátszegény is. Főzzük csirkemellből, tejföl helyett dúsítsuk kefirrel vagy íróval, és felejtsük el a lisztes sűrítést. És ne együnk hozzá kenyeret...
Így Karácsony közeledtével érdemes elővenni ezt a káposztás receptet, ne hagyjuk ki az ünnepi menüből.
Hozzávalók:
- 2 kg csirkemellfilé
- 1,5 kg savanyú káposzta (nálam most konzerv volt, E-betű mentes)
- 1 fej fokhagyma
- 1 db lilahagyma
- 1 db vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 1 db kápia paprika
- 1 evőkanál ajvár
- 8-10 db babérlevél
- kevés olívaolaj
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 dl kefir vagy író
- fél marék szemes tarkabors
- só
- őrölt tarkabors
Elkészítés:
- Az apróra kockázott lilahagymát és vöröshagymát kevés olívaolajon megfonnyasztjuk.
- Rászórjuk a kockázott csirkemellet, és folyamatosan kevergetve minden oldalát fehéredésig sütjük.
- A húsra szórjuk a pirospaprikát és alaposan elkeverjük.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát,
- Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, paprikát, és az ajvárt.
- Felöntjük egy kevés vízzel, beletesszük a babérlevelet és a szemes tarkaborsot, elkeverjük, majd fedő alatt alacsony hőfokon pároljuk.
- Amikor a hús már majdnem teljesen megpárolódott, hozzáadjuk a savanyú káposztát és készre pároljuk.
- Tálalás előtt írót vagy kefirt keverünk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése