2016. december 4., vasárnap

Székely-káposzta light


 
Jó is az a Székely-káposzta... Nevével ellentétben igazi magyar étel, nem hagyományos székely fogás, hanem Székely József egykori Pest megyei főlevéltárnok, író, költő találmánya. Paprikás-húsos-magyaros egytálétel. Szeretjük. 
   
Finom és tápláló, pikánsan savanykás, egyszerű de nagyszerű. De még jobb, ha emellett zsír- és szénhidrátszegény is. Főzzük csirkemellből, tejföl helyett dúsítsuk kefirrel vagy íróval, és felejtsük el a lisztes sűrítést. És ne együnk hozzá kenyeret...
   
Így Karácsony közeledtével érdemes elővenni ezt a káposztás receptet, ne hagyjuk ki az ünnepi menüből.
 
Hozzávalók:

  • 2 kg csirkemellfilé
  • 1,5 kg savanyú káposzta (nálam most konzerv volt, E-betű mentes)
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db kápia paprika
  • 1 evőkanál ajvár
  • 8-10 db babérlevél
  • kevés olívaolaj
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 dl kefir vagy író
  • fél marék szemes tarkabors
  • őrölt tarkabors

Elkészítés:

  • Az apróra kockázott lilahagymát és vöröshagymát kevés olívaolajon megfonnyasztjuk.
  • Rászórjuk a kockázott csirkemellet, és folyamatosan kevergetve minden oldalát fehéredésig sütjük.
  • A húsra szórjuk a pirospaprikát és alaposan elkeverjük. 
  • Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, 
  • Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, paprikát, és az ajvárt. 
  • Felöntjük egy kevés vízzel, beletesszük a babérlevelet és a szemes tarkaborsot, elkeverjük, majd fedő alatt alacsony hőfokon pároljuk.
  • Amikor a hús már majdnem teljesen megpárolódott, hozzáadjuk a savanyú káposztát és készre pároljuk.
  • Tálalás előtt írót vagy kefirt keverünk hozzá.
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése