Illatos, finom, omlós csokis-narancsos keksz diétásan. Viszonylag gyorsan összedobható, fém dobozban sokáig eltartható - már ha marad belőle, mert bizony eteti magát.
Ebből a mennyiségből két tepsi lesz, kb. 2 x 25 db.
Hozzávalók:
- 30 dkg zabpehelyliszt (vagy zabliszt)
- 12 dkg kakaópor (jó minőségű, cukrozatlan)
- fél tasak sütőpor (nálam bio sütőpor került bele)
- 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 30 dkg nyírfacukor
- 20 dkg eritrit
- kétharmad tábla (kb. 7 dkg) cukormentes étcsokoládé reszelve
- 3 db kisebb méretű bio narancs reszelt héja
- 12 dkg vaj hidegen
- 4 db tojás
Elkészítés:
- A lisztben elkeverjük a sütőport és a szódabikarbónát, majd hozzákeverjük a kakaóport.
- A lisztes elegyhez adjuk a nyírfacukrot és az eritritet, majd belereszeljük a csokoládét és a narancshéjat.
- Hozzáadjuk a hideg vajat kockázva, majd elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk az elkevert tojásokat és összegyúrjuk. Száraznak tűnhet, kicsit nehéz összeállítani, de pár perc erőlködés után összeáll, alaposan nyomkodjuk össze, nem kell bele plusz folyadék.
- Hűtőszekrénybe tesszük a masszát lefedett tálban kb. 2-3 órára.
- A masszából kb. diónyi mennyiségű gombócokat görgetünk, és sütőpapírral bélelt lemezre sorjázzuk. Sütés közben megnőnek, így hagyjunk helyet köztük. Nálam 5 x 5-ös sorba kerültek a tepsin. Picit összenőtt egy-kettő, de a sütés végén könnyen szétválaszthatóak voltak.
- Kb. 155 fokos sütőben 19 percig sütöttem. (Az eritrit miatt nem ajánlott 160 fok felett sütni.)
- Míg sül az első adag, formázhatjuk a második tepsire való gombócokat.
- A kisült kekszeket villával tányérra szedjük, és hagyjuk kihűlni. Forrón még nagyon lágy, de kihűlés után összeáll, "kekszesedik". Fémdobozban egy hétig is eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése