2018. január 22., hétfő

Narancsos csokis keksz diétásan


     

Illatos, finom, omlós csokis-narancsos keksz diétásan. Viszonylag gyorsan összedobható, fém dobozban sokáig eltartható - már ha marad belőle, mert bizony eteti magát.
Ebből a mennyiségből két tepsi lesz, kb. 2 x 25 db.
  
Hozzávalók:
  
  • 30 dkg zabpehelyliszt (vagy zabliszt)
  • 12 dkg kakaópor (jó minőségű, cukrozatlan)
  • fél tasak sütőpor (nálam bio sütőpor került bele)
  • 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 30 dkg nyírfacukor
  • 20 dkg eritrit
  • kétharmad tábla (kb. 7 dkg) cukormentes étcsokoládé reszelve
  • 3 db kisebb méretű bio narancs reszelt héja
  • 12 dkg vaj hidegen
  • 4 db tojás

Elkészítés:
  
  • A lisztben elkeverjük a sütőport és a szódabikarbónát, majd hozzákeverjük a kakaóport.
  • A lisztes elegyhez adjuk a nyírfacukrot és az eritritet, majd belereszeljük a csokoládét és a narancshéjat.
  • Hozzáadjuk a hideg vajat kockázva, majd elmorzsoljuk.
  • Hozzáadjuk az elkevert tojásokat és összegyúrjuk. Száraznak tűnhet, kicsit nehéz összeállítani, de pár perc erőlködés után összeáll, alaposan nyomkodjuk össze, nem kell bele plusz folyadék.
  • Hűtőszekrénybe tesszük a masszát lefedett tálban kb. 2-3 órára.
  • A masszából kb. diónyi mennyiségű gombócokat görgetünk, és sütőpapírral bélelt lemezre sorjázzuk. Sütés közben megnőnek, így hagyjunk helyet köztük. Nálam 5 x 5-ös sorba kerültek a tepsin. Picit összenőtt egy-kettő, de a sütés végén könnyen szétválaszthatóak voltak.
  • Kb. 155 fokos sütőben 19 percig sütöttem. (Az eritrit miatt nem ajánlott 160 fok felett sütni.)
  • Míg sül az első adag, formázhatjuk a második tepsire való gombócokat.
  • A kisült kekszeket villával tányérra szedjük, és hagyjuk kihűlni. Forrón még nagyon lágy, de kihűlés után összeáll, "kekszesedik". Fémdobozban egy hétig is eláll. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése