Pizza a hűtőben éppen készleten lévő alapanyagokból, amolyan maradék-mentő. A tésztát fokhagymás tejföllel kentem meg (kb. két evőkanál tejfölben elkevertem két gerezd zúzott fokhagymát, pici borsot, pici sót), erre került 4 db karikázott főtt tojás, kb. egy kis marék túró rászórva, egy fej lila hagyma karikázva, egy db újhagyma szintén karikázva, és végül reszelt sajt zárta a sort.
A pizzát lyukacsos, teflon pizza-sütőlapon sütöttem. Így az alábbi mennyiségből 2 db 32 cm-es pizza lett.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 mokkáskanál só
- 1,2 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 csapott evőkanál cukor
- kb. 1,25 dl langyos víz
- kb. 2 evőkanálnyi olívaolaj
Elkészítés:
- A langyos tejben elkevertem a cukrot, hozzámorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen felfuttattam.
- A lisztben elkevertem a sót, hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és kézzel elkevertem. Hozzáadtam egy kevés olívaolajat és tovább kavargattam. Hozzáöntöttem a vizet és alaposan összegyúrtam.
- Kb. 10 percig dagasztottam a tésztát (a tészta állagától függően szükséges lehet egy kevés víz vagy liszt hozzáadására, hogy könnyű, egészen ruganyos tésztát kapjunk), majd két gombócot formálva belőle kilisztezett kelesztőtálba tettem és langyos helyen kb. 35-40 percig kelesztettem.
- Amikor a tészta megkelt, kicsit átgyúrtam, majd olajjal vékonyan megkent pizza sütőlapra nyújtottam. Megkentem, rászórtam a feltéteket, és hagytam még kb. 10-15 percet kelni.
- A pizzákat (egyenként) kb. 185 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése