"Vadat és halat, s mi jó falat,
Szem-szájnak ingere."
Vadhús szabad tűzön, mennyei végeredménnyel.
- 2 kg szarvas hús (több testrész vegyesen)
- 15 dkg császárszalonna
- 4-5 evőkanál sertészsír
- 5 db vöröshagyma
- 5 db kisebb paradicsom
- 2 db paprika
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika (nem csípős)
- 2 db babérlevél
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál majoranna
- kb. 1 csapott evőkanál só
- 4 szem borókabogyó kissé meglapítva
- 1 evőkanálnyi frissen őrölt tarkabors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- kb. 5-6 dl száraz vörösbor
- 50 dkg vegyes erdei gomba
- kb. 1 evőkanálnyi vad fűszerkeverék
Elkészítés:
- A fűszereket előkészítjük, kimérjük.
- A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk.
- A húst 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk. (Kisebbre vágva gyorsabban és jobban átfő.)
- A szalonnát és a vöröshagymát felkockázzuk, és a zsírral együtt a bográcsba tesszük, majd lassú tűzön pirítani kezdjük.
- Amikor a hagyma már üvegesre pirult és a szalonna is elkezdte kiengedni a zsírját, rádobjuk a húst. Többször átkeverve addig sütjük, míg a hús minden oldala kérget kap.
- Rátesszük a zúzott fokhagymát, és azzal is sütjük rövid idieg.
- Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd egy-két percig sütjük.
- Rákerül a paradicsom és a paprika, átkeverjük, pár percig rotyogtatjuk.
- Felöntjük vörösborral, először még csak 2-3 dl, és később lehet majd pótolni ahogy elfő a leve. Sózzuk, borsozzuk, jöhet a majoranna, kömény, babérlevél, borókabogyó.
- Alacsony tűzön rotyogtatjuk, többször átkeverjük, és az elfőtt folyadékot folyamatosan pótoljuk vörösborral és vízzel.
- Közben fűszerezzük kóstolgatás után, némi vadfűszerkeverékkel még megbolondíthatjuk.
- Amikor a hús megpuhult (ez 3-5 óra is lehet hústól, tűztől és bográcstól is függően), hozzátesszük a gombát, és ezt is puhára főzzük.
- Ízlés szerinti körettel tálaljuk, ez most hamuban sült krumplival került tányérra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése