2020. május 17., vasárnap

Vörösboros szarvaspörkölt erdei gombával, bográcsban, hamuban sült burgonyával

 

  
  
  
"Vadat és halat, s mi jó falat,
Szem-szájnak ingere."
    
Vadhús szabad tűzön, mennyei végeredménnyel.
  

Hozzávalók:
 
  • 2 kg szarvas hús (több testrész vegyesen)
  • 15 dkg császárszalonna
  • 4-5 evőkanál sertészsír
  • 5 db vöröshagyma
  • 5 db kisebb paradicsom
  • 2 db paprika
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika (nem csípős)
  • 2 db babérlevél
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál majoranna
  • kb. 1 csapott evőkanál só
  • 4 szem borókabogyó kissé meglapítva
  • 1 evőkanálnyi frissen őrölt tarkabors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • kb. 5-6 dl száraz vörösbor
  • 50 dkg vegyes erdei gomba 
  • kb. 1 evőkanálnyi vad fűszerkeverék
  
Elkészítés:
  
  • A fűszereket előkészítjük, kimérjük.
  • A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk.
  • A húst 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk. (Kisebbre vágva gyorsabban és jobban átfő.)
  • A szalonnát és a vöröshagymát felkockázzuk, és a zsírral együtt a bográcsba tesszük, majd lassú tűzön pirítani kezdjük.
  • Amikor a hagyma már üvegesre pirult és a szalonna is elkezdte kiengedni a zsírját, rádobjuk a húst. Többször átkeverve addig sütjük, míg a hús minden oldala kérget kap.
  • Rátesszük a zúzott fokhagymát, és azzal is sütjük rövid idieg.
  • Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd egy-két percig sütjük.
  • Rákerül a paradicsom és a paprika, átkeverjük, pár percig rotyogtatjuk.
  • Felöntjük vörösborral, először még csak 2-3 dl, és később lehet majd pótolni ahogy elfő a leve. Sózzuk, borsozzuk, jöhet a majoranna, kömény, babérlevél, borókabogyó.
  • Alacsony tűzön rotyogtatjuk, többször átkeverjük, és az elfőtt folyadékot folyamatosan pótoljuk vörösborral és vízzel.
  • Közben fűszerezzük kóstolgatás után, némi vadfűszerkeverékkel még megbolondíthatjuk.
  • Amikor a hús megpuhult (ez 3-5 óra is lehet hústól, tűztől és bográcstól is függően), hozzátesszük a gombát, és ezt is puhára főzzük.
  • Ízlés szerinti körettel tálaljuk, ez most hamuban sült krumplival került tányérra.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése