Egyszerű és nagyszerű tepsiben sült csirkecomb: a bőre ropogósra sült, de belül puha és szaftos. A titka az alapos besózásban rejlik, sós pácot kapott, amiben egy napot állt a hűtőben, és csak másnap sütöttem ki. Sok munka nincs vele, csak a sütési időt kell kivárni, és amíg sül, gyorsan összedobható a finom párolt káposzta.
Hozzávalók a combhoz:
- 8 db egész csirkecomb
- kb. 1-2 dl étolaj
- 4 teáskanál só
- 3 teáskanál grillcsirke fűszerkeverék (ez is sós)
- frissen őrölt színes bors
- kacsazsír a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
- A combokat megtisztítottam a tollmaradványoktól és alaposan megmostam.
- A sót és a fűszerkeveréket összekevertem az olajjal, majd alaposan bedörzsöltem vele a combokat.
- A húst a sós pácban a hűtőben hagytam pihenni egy napot. (De legalább 1-2 órát mindenképp érdemes várni a sütéssel.)
- Másnap a sütőt előmelegítettem 200 fokra.
- Egy nagy tepsit kikentem kacsazsírral, majd ráraktam egymás mellé két sorban a húsokat. A maradék fűszeres olajat - ami lefolyt a tál aljába a húsokról - rálocsoltam, a tetejére őröltem borsot, és tettem alá egy nagyon pici vizet, kb. 4-5 evőkanálnyit.
- A tepsit lefedtem alufóliával, és kb. 1 órát sütöttem. Végül a fóliát levettem róla, a hőfokot visszavettem 175-180 fokra, és pirulásig sütöttem (kb. még 30 percet).
A káposztához:
- 1 nagy fej lila káposzta
- só
- 3 evőkanál kacsazsír
- 4 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál ecet
- frissen őrölt tarka bors
- 1 dl száraz rozé
- pici víz
Elkészítés:
- A káposzta külső leveleit eltávolítottam, majd megmostam.
- Késsel vékony csíkokra vágtam a káposztát, majd megsóztam, átkevertem, és kb. 15 percig hagytam állni a sóban, míg összeesett és levet eresztett.
- A kacsazsíron a cukrot karamellizáltam, majd rászórtam a káposztát, levével együtt.
- Pár percig sütöttem a zsíron, majd hozzáadtam az ecetet, borsoztam, öntöttem hozzá rozét és pici vizet, majd fedő alatt kb. 45-50 perc alatt puhára pároltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése